Kurallar (Basketbol)

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi

BASKETBOL TURNUVASI

TURNUVA GENEL KURALLARI ve AMAÇ

  1. Basketbol turnuvasını düzenlemesindeki temel amaç; birlik-beraberlik, dostluk ve kardeşlik duygularının geliştirilmesi, pekiştirilmesi ve sağlıklı yaşam için spor yapmaktır.
  2. Turnuvaya SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları (doktor, hemşire, sağlık çalışanları, idari personel ve şirket personeli), Tıp Fakültesi Dekanlık (morfoloji) çalışanları, bilgi işlem daire başkanlığı çalışanları ile Diş Hekimliği Fakültesi akademisyen ,öğrenci ve personelinden oluşan takımlar katılabilir.
  3. Turnuvaya önceden hastanede çalışmış  ve başka kurumlara gitmiş  oyuncu eklenebilir.

Not: Takımlar; SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi , Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri öğrencileri katılabilir.

  1. Turnuva 4 grup şeklinde olacaktır.
  2. Turnuvada maçlar tek devreli turnuva usulüne göre oynanacaktır.
  3. Maç süreleri 21 dakika veya 21 sayı olarak belirlenmiştir.
  4. Grup maçları  sonunda ilk 2 takım üst tura çıkacaktır. iki grup arası çapraz eşleşme şeklinde eleme maçları yapılarak (çeyrek final, yarı final ve final) şampiyon belirlenecektir.
  5. Gruplarda (Ligde) puan eşitliği halinde öncelikle takımların kendi aralarındaki yaptıkları maç (ikili averaj) dikkate alınır. Yine eşitlik devam etmesi durumunda sırasıyla genel averaja, toplam gol sayısına, kırmızı kart sayısına bakılır, eşitlik bozulmamışsa kura çekilir.
  6. Maçlar önceden belirlenen saatlerde Yönetim Kurulu tarafından belirlenen spor salonunda , belirlenen fikstüre göre oynanır.
  7. Takımlar maç saatinde sahada oyuna başlayacak şekilde hazır olmalılardır. Buna rağmen bir takım maç yapılacak sahada oyun oynanabilecek kural dâhilinde (en az 2oyuncu sahada olmak koşuluyla) sahada hazır olmazsa hakemin en fazla 5 dakika bekletme süresi vardır. Bu zaman zarfında hazır olmayan takım/takımlar hükmen yenik sayılır.
  8. Hükmen yenilmiş takım  yenilmiş sayılır (maç yarıda kalırsa ve gol averajı 5’ten fazla ise fazla olan averaj sayılır).
  9. Her takım listesi verildiğinde bir yönetici bildirmek zorundadır. Herhangi bir itiraz olması durumda o takımın yöneticisinin itirazı dikkate alınır.
  10. Turnuvaya katılacak takımlar takım listelerini Yönetim Kurulunun belirlediği tarihe kadar turnuva koordinatörüne vermeleri gerekmektedir. Belirlenen bu tarih listelerin son şeklidir ve listelerde bir değişiklik yapılamaz. Bu listeler görünen yerde asılacak veya internet sitesinde yayınlanacaktır.
  11. Takımların oyuncu sayısı sakatlık (doktor onaylı) halinde 3’ün altına düşerse diğer takımlarda turnuva boyunca oynamamış başka oyuncular takıma dahil edilebilecektir.
  12. Turnuva kuralları herkese aynı ölçüde geçerlidir. Akademisyen, personel ve öğrenci (intern, asistan gibi) ayrım yapılamaz.

FIBA 3×3 Resmi Oyun Kuralları – Resmi Yorumlar

3×3 Resmi Oyun Kurallarında spesifik olarak belirtilmeyen her oyun durumu için en son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Kuralları ve en son yayınlanan Resmi Yorumlar geçerlidir.
Bu dokümanın amacı, Kural Kitabının prensip ve kavramlarının bir 3×3 oyunu sırasında ortaya çıkabilecek pratik ve spesifik durumlara uygulanmasıdır.
3×3 Resmi Oyun Kuralları ya da 3×3 Resmi Yorumlarında spesifik olarak ele alınmayan her noktada karar vermek için hakem tam güçlü ve yetkili olacaktır.
Önceki versiyona göre değişiklikler ve/veya düzeltmeler sarıyla belirtilmektedir.
Madde 1. Saha ve Top
1.1. Maç, 1 sepetli 3×3 basketbol sahasında oynanacaktır. Kurala uygun 3×3 basketbol sahası yüzeyi, (genişlik) 15 m x (uzunluk) 11 m dir. Saha, serbest atış çizgisi (5.80 m), 2 sayı çizgisi (6.75 m) ve sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ alanı dahil, kurala uygun basketbol oyun sahası ölçülerinde alana sahip olacaktır. Geleneksel basketbol sahasının yarısı da kullanılabilir.
1.2. Resmi 3×3 topu tüm kategorilerde kullanılacaktır.
Not:
1. Taban seviyesinde 3×3 her yerde oynanabilir, saha çizgileri –eper varsa- uygun olan alana adapte edilecektir, ancak FIBA 3×3 Resmi Yarışmaları, arkalık yastıklamasına entegre edilmiş şut saatli arkalıklar dahil, yukarıdaki tüm özelliklere tamamen uymalıdır.
2. FIBA Resmi Yarışmaları: Olimpik Turnuvalar, 3×3 Dünya Kupası (U23 ve U18 dahil), Kıta Kupaları (U18 dahil) ve 3×3 Dünya Turu.
Madde 2. Takımlar
Her takım 5 oyuncudan (sahada 3 oyuncu ve 2 yedek) oluşacaktır.
Not: Oyun sahasında antrenörlere ve/veya tribünde uzaktan antrenörlüğe izin verilmez.
Örnek 2-1:
Oyun sırasında saha dışında oturan bir kişi antrenör gibi davranarak oyunculara komutlar verir. Bu durum gerçekleşir:
a. Oyun süresi sırasında.
b. Bir mola sırasında.
Yorum 2-1:
Her iki durumda da oyuncular, sahanın dışındaki herhangi bir kişiyle etkileşim içinde olamaz. Maç sırasında saha dışındaki kişilerle uygun olmayan etkileşim ya da oyuncular ve antrenörler arasındaki herhangi bir iletişim sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilebilir. Takıma bir uyarı verilecektir. Sonraki ihlal bir teknik faulle sonuçlanacaktır. Yarışmanın Spor Yöneticisi bu ihlalleri Hakemlere bildirebilir.

Madde 3. Maç Görevlileri
Maç görevlileri 2 hakem ve 3 masa görevlisinden oluşacaktır.
Not: Madde 3 taban yarışmaları için zorunlu olmayacaktır.
Açıklama:
Masa görevlilerine ek olarak (varsa) yarışmanın Spor Yöneticisi, FIBA Internal Regulations, FIBA 3×3 Resmi Oyun Kuralları ya da 3×3 Resmi Yorumlarına ilişkin düzensizlikleri hakeme bildirebilir.
Örnek 3-1:
Maç başladıktan 3 dakika sonra, 1 hakemin sakatlandığı ve yönetmeye devam edemediği görülür.
Yorum 3-1:
Bir hakem sakatlanır ya da herhangi başka bir nedenle, olaydan sonra 5 dakika içinde görevini yerine getirmeye devam edemezse, maç devam edecektir. Sakatlanan hakemle eşdeğer yedek bir hakemin değişme olasılığı yoksa kalan hakem, maçın kalanını tek başına yönetecektir. Kalan hakem, organizatöre danıştıktan sonra olası değişikliği karara bağlayacaktır.
Madde 4. Maçın Başlaması
4.1. İki takım maç öncesinde aynı anda ısınacaktır.
4.2. Yazı-tura atışı hangi takımın ilk pozisyonu alacağını belirleyecektir. Yazı-turayı kazanan takım, maçın başındaki ya da olası bir uzatmanın başındaki pozisyonu seçebilir.
4.3. Maç, her takımın oyun sahasında 3 oyuncusuyla başlamalıdır.
Not: Madde 4.3 taban yarışmaları için zorunlu olmayacaktır.
Örnek 4-1:
Normal oyun süresinin sonunda skor, A takımı 15 – B takımı 15’dir. A takımı maçın başındaki pozisyon hakkıyla oyuna başlamıştır. Uzatma öncesi oyun arasında, B1 hakemle saygısızca konuşur ve bir teknik faul alır.
Yorum 4-1:
Uzatma başlamadan önce, bir A takımı oyuncusu, kimse dizilmeden 1 serbest atış kullanacaktır. B takımı, uzatmaya başlamak için pozisyon hakkına sahip olacaktır.
Örnek 4-2:
Yazı-tura prosedüründe B takımı ilk pozisyon hakkını alır. Hakem bir hata yapar ve top yanlışlıkla A takımına verilir. Hata fark edilir:
a. Top, oyunun başlaması için A takımı oyuncusunun ellerinde olmadan (ve oyun saati 10:00 gösterirken)
Yorum 4-2.1:
Maç henüz başlamamıştır. Top, yazı-tura prosedürü gereğince B takımına verilecektir.
b. Maç başladıktan sonra (ve maç saati 09:59 ya da daha az gösterirken)

Avantaj/dezavantaj ilkesi uygulanır:
• Hücum oyuncusu, savunma oyuncusunun aşırı teması nedeniyle açıkça dengesini ve/veya topun kontrolünü kaybedene kadar.
• Savunma oyuncusu, hücum oyuncusunun aşırı teması nedeniyle açıkça dengesini kaybedene kadar.
Video örnekleri: (Görüntüyü izlemek için lütfen açıklama yanındaki butonuna basınız)
• Turnike girişiminde temas – düdük yok
• Kat ederken Tutma/Kavrama – savunma faulü
Açıklama 2:
Bir sportmenlik dışı faul, aşırı, sert ya da tehlikeli temaslı bir oyuncu fauldür.
Topu kontrol eden bir rakibi tutma, bir sportmenlik dışı faul olarak değerlendirilecektir.
Açıklama 3:
Bir temas aldığını açıkça abartan ya da aldatan bir oyuncuya hemen teknik faul verilebilir. Uyarı verilmeyecektir.
Video örneği: (Görüntüyü izlemek için lütfen açıklama yanındaki butonuna basınız)
• Teması abartma – teknik faul
Açıklama 4:
Bir hücum oyuncusu savunma oyuncularına perdeleme yaptığı durumlarda,
• Bir hücum faulü çalınacaktır:
• İtmesine ya da itmemesine bakılmaksızın hücum oyuncusu kollarını uzattığında
• Hücum oyuncusu hareket ettiğinde ve bir legal pozisyon almadığında
• İtmesine ya da itmemesine bakılmaksızın hücum oyuncusu avuçlarını savunma oyuncusuna koyduğunda ya da savunma oyuncusunu tuttuğunda/kavradığında
• Bir savunma faulü çalınacaktır:
• Savunma oyuncusu hücum oyuncusunu tutarak ya da kavrayarak engellendiğinde ya da hücum oyuncusunun hareketini yavaşlattığında.

Açıklama 5:
Aynı duran oyun saati periyodunda yönetilecek birkaç ceza olması durumunda, hakemler, hangi cezaların yönetileceğini ve hangi cezaların iptal edileceğini belirlemek için ihlalin ya da faullerin oluş sırasına tüm dikkatlerini vermelidir.
Açıklama 6:
Bir çift faulün cezaları, takım faulü durumlarına ya da bir oyuncunun birinci ya da ikinci sportmenlik dışı faulü olduğuna bakılmaksızın her zaman birbirini iptal edecektir. Eşit cezaların iptalinden sonra top, topu kontrol eden ya da topu kontrol etme hakkı olan takıma kontrol etmesi için verilecektir. Şut saati başa alınmayacaktır. İki takım da topu kontrol etmiyorsa ya da topu kontrol etme hakkı yoksa bir hava atışı durumu oluşur. Top, şut saatinde 12 saniyeyle son savunma takımına verilecektir.
Açıklama 7:
Sportmenlik dışı faulün cezalarının özeti:
Oyuncunun sportmenlik dışı faul (U)
Birinci U faulü
İkinci U faulü
Takım faulü 1-6
Takım faulü 7-9
Takım faulü 10+
2 serbest atış
2 serbest atış +
pozisyon hakkı
2 serbest atış
2 serbest atış +
pozisyon hakkı
2 serbest atış +
pozisyon hakkı
2 serbest atış +
pozisyon hakkı
Sportmenlik dışı faul her zaman 2 takım faulü sayılacaktır.

Örnek 7-4: Maçın başında B1 sportmenlik dışı faul yapar. Maçta daha sonra, B1 oyunun yeniden başlamasını bilerek geciktirir ve hakem B takımına teknik faul çalar. Maçın sonuna yakın B1, B takımının 6. takım faulünü yapar ve hakem çalar:
a. Normal faul.
Yorum: 7-4.1: B1 oynamaya devam edebilir. Bir oyuncu kişisel faullerinin sayısından dolayı oyun dışı olmayacaktır.
b. Sportmenlik dışı faul.
Yorum 7-4.2: B1, ikinci sportmenlik dışı faulünün sonucunda otomatik olarak diskalifiye edilecektir. B1 sahayı hemen terk etmelidir (Madde 16).
c. Teknik faul.
Yorum 7-4.3: B1 oynamaya devam edebilir. Bir oyuncu 2 teknik faul aldığı için otomatik olarak diskalifiye edilmeyecektir (Madde 16).
Örnek 7-5: A1, 1 sayılık atış girişimindeyken B1 tarafından faul yapılır. Atış başarısızdır. B takımı 3 faul yapmıştır.
Yorum 7-5: A1’e 1 serbest atış hakkı verilecektir.
Örnek 7-6: A1, 2 sayılık atış girişimindeyken B1 tarafından faul yapılır. Atış başarılıdır. B takımı 5 faul yapmıştır.
Yorum 7-6: A takımına 2 sayı ve A1’e ek 1 serbest atış hakkı verilecektir.
Örnek 7-7: A1, 1 sayılık atış girişimindeyken B1 tarafından faul yapılır. Atış başarısızdır. B takımı 8 faul yapmıştır.
Yorum 7-7: A1’e 2 serbest atış hakkı verilecektir.
Örnek 7-8: A1, 2 sayılık atış girişimindeyken B1 tarafından faul yapılır. Atış başarılıdır. B takımı 10 faul yapmıştır.
Yorun 7-8: A takımına 2 sayı ve A1’e ek 2 serbest atış hakkı, devamında top A takımına verilecektir.
Örnek 7-9: Maç saatinin, normal oyun süresinin sonu için sesli işaretiyle aynı anda, B1 atış halinde olmayan A1’e sportmenlik dışı faul yapar ve sportmenlik dışı faul çalınır. Skor A takımı 13 – B takımı 15’tir.
a. A1, bir ya da her iki serbest atışı kaçırır.
Yorum 7-9.1: Maç sona ermiştir.
b. A1 her iki serbest atışta sayı kaydeder.

Yorum 7-9.2: Maç uzatmayla devam edecektir. B1’in birinci sportmenlik dışı faulüyse top, yazı-tura prosedürüne göre takıma verilecektir. B1’in ikinci sportmenlik dışı faulüyse B1 diskalifiye edilecektir. Top, B1’in ikinci sportmenlik dışı faulünün sonucunda A takımına verilecektir (yazı tura prosedürü uygulanmayacaktır).
Örnek 7-10: A1, 2 sayılık bölgeden şut girişiminde bulunur. B1, A1’in şutuna blok yapmak için koşar.
a. B1, her iki ayağıyla sahada legal inme alanına inmeden önce A1’in alt vücuduna hafif temas eder.
Yorum 7-10.1: B1’in savunma faulüdür. B1, A1’in iniş alanını aldığı ve temas olduğu için A1’e 2 serbest atış hakkı verilecektir.
b. A1 şutu elinden çıkarmadan önce ayağını uzatarak temasa neden olur.
Yorum 7-10.2: A1’in hücum faulüdür. Varsa, sayı iptal edilecektir. Topu kontrol etme hakkı B takımına verilecektir. Bundan bağımsız olarak, aşırı bir temas ya da tehlikeli oyun sportmenlik dışı faulle cezalandırılabilir.
c. A1 şutu elinden çıkardıktan sonra ayağını uzatarak temasa neden olur ya da teması göstermeye çalışır.
Yorum 7-10.3: Aldatma nedeniyle A1’in teknik faulüdür. Varsa, sayı sayılacaktır. B takımına 1 serbest atış ve topu kontrol etme hakkı verilecektir (Varsa sayının sonucunda B takımının topu kontrol etme hakkı olduğundan ya da şut kaçtığında ve düdük çaldığında top havada olduğundan dolayı hava atışı durumu sonucundan). Bundan bağımsız olarak, aşırı bir temas ya da tehlikeli oyun sportmenlik dışı faul olarak değerlendirilecektir.
Video örnekleri: (Görüntüyü izlemek için lütfen açıklama yanındaki butonuna basınız)
• Şut atanın korunması – inme alanı – savunma faulü
• Şut atanın korunması – inme alanı – savunma faulü
• Şut atanın korunması – inme alanı – savunma faulü
• Şut atanın korunması – inme alanı – savunma faulü
• Şut atanın korunması – inme alanı – savunma faulü
• Şut atanın korunması – inme alanı – düdük yok
• Şut atanın korunması – kola temas – savunma faulü
Örnek 7-11: A1 başarılı bir şut girişiminde bulunur. Top havadayken, A2 hakemle saygısızca konuşur. A takımına bir teknik faul verilir.
Yorum 7-11: A1’in sayısı sayılacaktır. B takımına, A takımının teknik faulü sonucunda 1 serbest atış hakkı verilecektir. Teknik faul çalındığında top havada olduğundan, hiçbir takım topu kontrol etmediği için hava atışı durumu olur. Oyun B takımının (hava atışı durumundan önce son savunma takımı) topu kontrol etmesiyle devam edecektir.

Örnek 7-16: B1 atış halindeki A1’e faul yapar. A1’in şutu başarılıdır. Bu, B takımının 5. takım faulüdür. A1 sonra teknik faul alır.
Yorum 7-16: A1’in sayısı sayılacaktır. Her iki faulün cezaları eşittir ve birbirini götürecektir. Oyun, B takımın topu kontrolüyle devam edecektir.
Örnek 7-17: A1, 2 sayılık bölgeden atış girişiminde bulunur ve B1 tarafından faul yapılır. Bu, B takımının 7. takım faulüdür. Sinirlenmiş olan A1 sonra B1’e sportmenlik dışı faul yapar.
a. Bu, A1’in birinci sportmenlik dışı faulü ve A takımının 3. takım faulüdür.
Yorum 7-17.1: Her iki faulün cezaları eşittir ve birbirini götürecektir.
• Sayı varsa sayılacak ve oyun, B takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir.
• Sayı yoksa ve faul olduğunda top havadaysa oyun, B takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir (hava atışı durumu nedeniyle) .
• Sayı yoksa ve faul olduğunda A takımı hala topu kontrol ediyorsa oyun, A takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir. Şut saati başa alınmayacaktır.
b. Bu, A1’in ikinci sportmenlik dışı faulü ve A takımının 4. takım faulüdür.
Yorum 7-17.1: Her iki faulün cezaları eşit değildir. A1 ikinci sportmenlik dışı faulü için diskalifiye edilecektir. Oyun, A takımı için 2 serbest atış, devamında B1 için 2 serbest atış ve B takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir.
Örnek 7-18: A1 şut atarken B1 tarafından faul yapılır. Bu, B takımının 10. takım faulüdür. Sinirlenmiş olan A1 sonra B1’e sportmenlik dışı faul yapar.
a. Bu, A1’in birinci sportmenlik dışı faulü ve A takımının 7. takım faulüdür.
Yorum 7-18.1: Her iki faulün cezaları eşit değildir. Oyun, A1 için 2 serbest atış, devamında B1 için 2 serbest atış ve A takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir.
b. Bu, A1’in ikinci sportmenlik dışı faulü ve A takımının 7. takım faulüdür.
Yorum 7-18.2: Her iki faulün cezaları eşittir ve birbirini götürecektir.
• Sayı varsa sayılacak ve oyun, B takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir.
• Sayı yoksa ve faul olduğunda top havadaysa oyun, B takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir (hava atışı durumu nedeniyle) .
• Sayı yoksa ve faul olduğunda A takımı hala topu kontrol ediyorsa oyun, A takımının topu kontrol etmesiyle devam edecektir. Şut saati başa alınmayacaktır.

Kuralların Tam Metnine Ulaşmak İçin Aşağıdaki Linke Tıklayın.

Basketbol Turnuvası Kuralları 2024